Blazer dostal od etickej komisie FIFA doživotný zákaz činnosti

09.07.2015 Celý región

Zürich 9. júla (TASR) - Bývalý vysoký predstaviteľ Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Chuck Blazer dostal od etickej komisie FIFA doživotný zákaz činnosti vo futbale. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa oficiálneho vyhlásenia etickej komisie bol Američan "kľúčovým hráčom v schémach zahrňujúcich ponuky, prijatie, uhradenie a obdržanie utajených a nelegálnych platieb, provízií, úplatkov ako i ďalších finančných machinácií". Niekdajší člen výkonného výboru FIFA priznal vinu v korupčných prípadoch pred americkým súdom už v máji. S tamojšími úradmi spolupracoval už od roku 2011, keď vyšli najavo jeho daňové úniky.

Blazer bol dlhé roky druhým mužom konfederácie CONCACAF a vyše 16 rokov členom exekutívy FIFA. V tejto funkcii zotrval až do roku 2013. Sedemdesiatročný funkcionár sa priznal k šesťnásobnému vyhýbaniu daňovej povinnosti a takisto k finančným podvodom, ako sú pranie špinavých peňazí a platobné machinácie. Podľa amerických médií zásoboval Blazer agentov FBI informáciami o korupčných praktikách vo futbalovom hnutí. Na schôdzky funkcionárov údajne nosil tajné nahrávacie zariadanie, ktoré zaznamenávalo rozhovory.

Prokuratúra v súvislosti s Blazerovým priznaním uviedla, že okrem iného prijal 750-tisíc dolárov z celkovej sumy desiatich miliónov USD, ktoré bývalý viceprezident FIFA Jack Warner získal od vlády JAR za pridelenie organizácie majstrovstiev sveta v roku 2010. Juhoafričania uplácanie popreli.
 

Vyberte región